Close

Min bokning

Välkommen till en vistelse av enkelhet och återhämtning i Lofthuset, det första av Bergaliv landskapshotells fyra retreathus högt uppe på Åsberget vid Orbaden. Här, på bergstoppens sluttning har vi skapat naturnära rum som tillåter besökaren att hinna ikapp sig själv och ge sina sinnen en chans att uppleva det finstilta i tillvaron.

Lofthuset

Det 10 meter höga huset på 14 + 14 kvm har inspirerats av den dualism som utmärker platsen. Här, närmare 370 meter över havet, samspelar den nära naturen med en storslagen utsikt över Ljusnas dalgång. Det har gett två rum av olika karaktär med den gemensamma uppgiften att erbjuda besökaren en rofylld åskådarplats att uppleva sin omgivning från.

Rummen är ordnade i två plan. Det övre: ett öppet takrum. Här har väggarna skalats från isolering och panel för att frilägga husets regelverk och tillåta fri utblick åt alla väderstreck. De fyra kraftiga limträstolparna, som lyfter huset i hänsyn till den omgivande naturmarken, fortsätter genom hela konstruktionen och bär tillsammans med träfackverket taket av falor i kärnfuru.

Boka nu!

“If you’re looking for zen then you’ve come to the right place. […] The Bergaliv Loft House is a harmonious example of austere modernism at one with its surroundings.”

estliving.com

 

”Att få avnjuta er fantastiska frukost på loftets tak med milslång utsikt över Ljusnan och bergen runt omkring var hälsa för själen.”

Marie Frost, Gäst

 

”Den minimalistiska inredningen och utsikten över trädtopparna bidrar förmodligen till att man släpper sina måsten, slappnar av och faller i behaglig trötthet.”

Lasse Feldtblad, Gäst

Det nedre rummet är klimatskyddat för övernattning och ombonad dagsvistelse. Även här har den milsvida utsikten huvudrollen men närheten till den omgivande naturen är mer påtaglig. Den enkla inredningen kommer ur ambitionen att rensa rummet från överflödiga intryck och samtidigt skapa rymd och ljus. En träbänk i vinkel vid fönstret fungerar både som viloplats med utsikt för två och som sittplats för måltid när bordet ställs fram.

Materialen är genomgående ljusa träslag där de interiöra ytskikten och snickerierna i björkplywood och ask till dels låter stommens regelverk i gran och furu träda fram och beskriva husets uppbyggnad. Väggarna är isolerade med linfiber för ett behagligare inomhusklimat.

Sängplatserna ordnas på futonmadrasser som dagtid hängs på väggen tillsammans med sängkläderna i linne, så att rummets ytor frigörs helt.

Lampan Mayday från flos kan hängas eller ställas fritt i rummet och fungerar efter behov som läslampa, bordslampa eller sänglampa.

Exteriört har giftig impregnering kunnat undvikas helt genom att konstruktionen utformats så att fukt inte ska kunna ansamlas. Trall och faltak i kärnfuru har lämnats obehandlade medan panel och träfackverk skyddas med miljövänliga kisel- och kaliumprodukter.

 

 

Huset är ritat av arkitekt SAR/MSA Hanna Michelson och har uppförts av AJ Hälsinge Renovering & Bygg under ledning av Anders Jonsson.

Markentreprenör har varit Lars Wilhelm AB och elentreprenör Eltjänst i Bollnäs AB. Plåtarbetena är utförda av Arbrå Plåtslageri AB. Byggherre är Bergaliv AB

upp