Bergaliv i Hälsingland

Bergaliv i Hälsingland

Hälsingland är ett Sveriges vackraste och mest traditionsbärande landskap. Bergaliv ligger nästan så nära mitten av Hälsingland man kan komma. Här, på Åsberget vid Orbaden i Vallsta, bjuder vi på utblick över Hälsinglands kulturlandskap och dess åkrar, ängar, gårdar, vatten, skogar, berg och dalar.

I Bergalivs lofthus kan du låta den omgivande naturen och de vida hälsingevyerna stilla sinnet. Men du kan också passa på att i kortare eller längre utflykter bekanta dig med vårt härliga landskap. 

Hälsingland

En bred information av vad Hälsingland just nu har att erbjuda hittar du här: Hälsingland. Men låt oss tipsa om några närliggande smultronställen som gjort oss särskilt förtjusta. 

Kultur

Ett signum för Hälsingland är dess unika trähusbebyggelse med salar och rum målade, inredda och smyckade för bröllop och gästabud. Mer än 1000 gårdar och bortåt 400 dekorerade rum finns fortfarande kvar. Linet, skogen, boskapsskötseln och handeln brukar pekas ut som källor till välstånd i Hälsinglands historia, och gårdarna med sina träslott ger alltjämt en bild av svunna tiders välmående bondesamhälle. Sju av gårdarna har valts ut som särskilt representativa och av Unesco förklarats som världsarv. Läs mer om Hälsingegårdarna här:

En av de sju världsarvsgårdarna, Gästgivars, ligger på gångavstånd och inom synfältet i utsikten från Bergaliv. Här finns väggmålningar av Jonas Wallström, en av de mest välkända och stilbildande målarna, född här i Vallsta och verksam i stora delar av Hälsingland under mitten av 1800-talet. Se mer på Världsarvet Gästgivars

I Järvsö, 25 km norr om Orbaden, finner du många av Hälsinglands främsta besöksmål. Ett av dem är Stenegård där apotekaren Julius Brun under andra hälften av 1800-talet med ett mönsterjordbruk, apotek och läkarmottagning lade grunden till vad vi möter här idag: ett hantverkscentrum med verksamheter som silversmide, konstsmide, glasblåseri, butiker, bageri, lekstugeby, trädgård och örtagård: Stenegård.

Handdukarna i lofthuset kommer från Växbo lin, ett levande industriminne med framgångsrik produktion och försäljning i den lilla byn Växbo, 22 km sydost om Orbaden. Under 2019 har Växbo lin av Svenska industriminnesföreningen tilldelats utmärkelsen Årets industriminne. Linet har långa historiska anor i Hälsingland och i Växbo visas både tradition och förnyelse i linnetillverkningen.  Här finns också Trolldalen med små timmerhus och linberedningsverk, lekplats, krukmakeri, smedja och en genuin kvarnmiljö med idylliska byggnader och en liten kvarndamm. Här finns mer om Växbo

Natur 

Åsberget och dess omgivning erbjuder goda exempel på vårt vackra naturlandskap. Älven Ljusnan, som är 443 km lång, rinner genom Hälsingland ut till Bottenhavet och ger mycket av det omgivande landskapet dess prägel, inte minst genom de bördiga jordbruksmarker som kunnat skapas på ömse sidor om älven genom årtusenden av landhöjning och uppodling. På Åsberget kan botanisten hitta sitt eldorado bland stinknäva, häxört och orkidéer som samsas med svamp, vildhallon, lingon och blåbär. Har du tur kan du ovanför huset få syn på havsörnarna som häckar i närheten och på våren lyssna på orrspel och sång av trädpiplärka, bofink, rödhake, nötskrika, spillkråka, tornfalk och många fler. På vintern kommer du alldeles säkert att i omgivningarna hitta spår av älg, rådjur, räv eller hare. 

Vandring

Beroende på dagsform och ambition kan du ta dig upp eller ner för berget på allt mellan en halvtimma och ett par timmar. Vill du göra dagsturer kan du följa stigarna till Simeå, eller Hosarbo. Men också längre vandringsleder anknyter till eller passerar Åsberget och Bergaliv. De mest kända är Hälsingeleden och Helgonleden. Hälsingeleden går mellan Gästrikegränsen och Harsa medan Helgonleden är en pilgrimsled som förbinder de båda medeltida stiftsstäderna Uppsala och Trondheim. Länken här visar den sträcka av Helgonleden som passerar Åsberget och Bergaliv.

Bad

Alldeles nedanför berget, intill spahotellet där incheckning till Bergaliv sker, ligger Orbaden som är en kilometerlång badstrand med vit sand och kristallklart vatten, I folkmun kallad Hälsinglands Riviera. 

Cykling 

Järvsö Bergscykel Park, 25 km norr om Orbaden, är en cykelpark med liftburen cykling. Det betyder att du tar liften upp och cyklar ner. Där finns leder i alla svårighetsgrader – från enklaste till mer avancerade. Här kan man antingen cykla med egen cykelutrustning eller hyra ett komplett paket med downhillcykel och skyddsutrustning. 

Men både Orbaden och Järvsö, liksom sträckorna däremellan, välkomnar också till mer traditionell cykling för alla åldrar längs stigar och byvägar. Kartor och tips hittar du på turistbyråerna i Bollnäs och Järvsö.

Skidåkning

På nedre delen av Åsberget finns ett elljusspår och vintertid ombesörjer Vallsta Skidklubb spårning för flera mils längdskidåkning i omgivningarna. Ett par mil norrut ligger Järvsöbacken, en av Sveriges mest välbesökta anläggningar för skidåkning, med 20 nedfarter, 8 liftar och 4 rullband.

Äventyr

Vid foten av Åsberget hittar du entrén till Äventyrsparken Orbaden Zip & Climb. Här kan du åka Sveriges snabbaste tandem-zipline, gå höghöjdsbanor eller klättra på klättervägg eller på riktig bergsklippa. Föredrar du en stilla färd på Ljusnans vatten vänder du dig till Arbrå kyrkbåtsroddare.

Mat och dryck

Bryggeriet vid foten av berget, Organic Smash tillverkar 100 % ekologisk KRAV-märkt öl som kan förbeställas för servering i lofthuset. Lokala matställen som vi med särskild värme rekommenderar är Orbaden Spa & Resort och konditori Collini på Gästgivars . I Växbo äter du gott på Växbo krog och besöker du Järvsö vill vi bland många andra utmärkta matställen tipsa om restaurang Eftertanke på toppen av Öjeberget och Järvsö Crêperie nere i byn. 

Loppis och antikviteter

Lite varstans utefter vägarna och i byar och tätorter hittar du loppis-butiker, hantverk och antikviteter. Och glöm inte att i tidningen Ljusnan hålla utkik efter sommarens populära gårdsauktioner!